Tinginys

Tinginys

Kas gi nemėgsta deserto vadinamo “tinginiu”? Labai skanu ir pasigaminti nėra sudėtinga.  Tradicinio tinginio ingredientai vos keli. Yra ir įvairių šio skanėsto interpretacijų: tinginys su varške, karamelinis ir kt.  Viena iš tokių interpretacijų šįryt gimė ir Dulce vitae virtuvėje. Gaminimo procesas – visgi skirtas ne tinginiams😊, bet rezultatas atperka: be cukraus, gliuteno, pieno produktų. Procesas užtrunka ilgiau, nes tinginiui reikalingus „sausainius“ ( tiksliau kekso gabaliukus) kepame patys. Taigi pradedame!

 

20x10x7 cm dydžio keksui Jums reikės:

  • 90 g migdolų miltų
  • 40 g kokosų miltų
  • 20 g atsparios krakmolingos ląstelienos FiberFin (ląstelienos rūšis labai naudinga mūsų sveikatai, jos galite įsigyti sveiko maisto parduotuvėse, tačiau jeigu neturite, kuo puikiausiai galite pakeisti migdolų miltais)
  • 3 kiaušinių
  • 50 g nerafinuoto kokosų aliejaus
  • 100 ml augalinio pieno be cukraus (migdolų, kokosų ar kt.)
  • kelių lašelių stevijos (pagal skonį)
  • šaukštelio kepimo miltelių (naudojau kepimo miltelius su vynakmeniu – https://www.livinn.lt/…/vynakmenio-kepimo-milteliai…
  • 1/5 a. š. Ciberžolės miltelių
  • kelių lašelių apelsinų aliejaus kepiniams (jeigu neturite, kuo puikiausiai tik apelsinų žievelės ar natūralus apelsinų kvapas)
  • žiupsnelio druskos

 

Kremui reikės:

  • 1 v. š. kokosų aliejaus
  • 1 v.š. kakavos sviesto
  • 150 ml pasirinkto augalinio pieno (kokosų/migdolų/sojų)
  • 4 v. š 100% kakavos
  • 10-15 stevijos lašų

Pagardinimui

  • Saujelės mėgiamų smulkintų riešutų
  • Kelių pjaustytų džiovintų slyvų

 

Gaminimo eiga

Iš pradžių išsikepkite tinginiui reikalingą keksą.

  • Dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, ląstelieną, druską, ciberžolę, kepimo miltelius.
  • Atskirai gerai išplakite kiaušinius (naudokite kambario temperatūros kiaušinius, iš šaldytuvo juos išimkite bent valandą prieš gaminimą).
  • Į kiaušinių plakinį atsargiai įmaišykite augalinį pieną, lengvai ištirpintą kokosų aliejų, steviją, apelsinų aliejų, įsijokite sausus ingredientus. Lengvai išsukite mentele.
  • Paruoštą kekso tešlą sukrėskite į kokosų aliejumi pateptą ir kepimo popieriumi išklotą kekso formą.
  • Kepkite įkaitintoje orkaitėje 180°C temperatūroje apie 40 min, atvėsinkite.

Kol keksas vėsta, pasigaminkite kremą.

Garų vonelėje ištirpinkite ir sumaišykite visus kremui reikalingus ingredientus: kokosų aliejų, kokosų sviestą, augalinį pieną, kakavą ir steviją.

Formuokite tinginį.

Supjaustykite iškeptą keksa kvadratėliais. Užpilkite juos paruoštu kremu, pagardinkite riešutais, slyvomis  ir viską gerai išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į pasirinktą formelę, gerai suspauskite, viršų galite pabarstyti kakava, ciberžole, puošti riešutais, apelsinų ar slyvų gabaliukais  ir laikykite šaldytuve bent kelias valandas.

Išėmę iš šaldytuvo pjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir skanaukite, nes po tokio darbo Jūs tikrai nusipelnėte😊Gal net ir trijų gabalėlių, jeigu įveiksite, nes tinginys ne tik sveikas, bet ir labai sotus. Skanaus!

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of